Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Skjell fra Fuglevik

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Iselin Bast

Ferdinand Finne

Ferdinand Finne

Chrix Dahl

Chrix Dahl

Chrix Dahl


 ISELIN BAST   CHRIX DAHL   FERDINAND FINNE   

Lørdag 6.– søndag 26. juli i Sjøparken Larvik utenfor Stavern. Åpningstider: 12:00 – 18:00

Gå også inn på: www.iselinbast.no

Iselin Bast, Chrix Dahl og Ferdinand Finne viser tegninger, grafikk og malerier i den gamle Sponstua, bygget fra 1938. Alle bildene er signerte og de fleste er for salg.

 

Iselin Bast (f. 1950 i Oslo) har hovedsakelig sin virksomhet som grafiker og maler. De senere årene har hun arbeidet og stilt ut i Polen og Frankrike. Iselin Bast behandler motivene som eksteriører fra bystrøk; gater, parker og gravlunder - det uberørte eller kultiverte naturlandskapet i sin uttrykksform innen grafikken og i maleriet. 

For Iselin Bast er forhenværende og nye iakttakelser alltid under vurdering. Samtidig søker hun håndverksmessig lærdom innenfor maleriet og spesielt grafikken eller i en kombinasjon mellom de to områdene. De seneste årene har hun arbeidet ved grafiske verksteder i Warszawa og Oslo utforsket dyptrykket og benytter det også i blandingsteknikk med både litografi og pastell som for eksempel bildet Drømmer som var utstilt med Kunstnerforeningen i Oslo tidligere i vår.

 

For en del år siden ble Iselin Bast betrodd en større ukjent samling med Chrix Dahls kunst som hun skulle forvalte og selge til inntekt Inger og Henrik Aasekjærs Fond med det formål å utdele stipendier til unge talentfulle musikere og kunsthåndverkere.Omtrent samtidig ble hun også ansvarlig som forvalter av all signert grafikk etter Ferdinand Finnes død.

Samlingene var omfattende, og ved utstillingene i Munchatelieret i Oslo og i Åsgårdstrand ble et begrenset antall bilder holdt tilbake og er nå for salg i Sjøparken; malerier i olje, akvarell og gouache, penntegninger og mange ukjente grafiske blad. Grafikken som er fra tretti - og førtitallet og det finnes kun i et eksemplar av hvert motiv.

Både Chrix Dahl og Ferdinand Finne har oppnådd en sjelden popularitet i hele Norge. Dahl ble dessverre først kjent som en betydningsfull maler blant et bredere publikum etter sin død, mens Finne selv fikk oppleve respekt og berømmelse, men, for den store mengden ikke før han hadde passert 75 år.

 

Chrix Dahl (f. i Kristiania 1906 – 1994) og ble allerede som ung anerkjent som tegner og etterspurt som illustratør, og hans prestasjoner på dette området gjorde ham til vår desidert fremste bokkunstner i forrige århundre.

Utstillingen viser bilder på Chrix Dahls filosofi, der han ser på kunstnergjerningen som en slags skjebne og ikke som et valg. Hans kunst er dermed tidløs.

I grafikken kommer Chrix Dahl kanskje lengst i å uttrykke sin inderlighet der koldnålen ofte gjenspeiler nerven og hans temperament, streketsningen skildrer det litterære innholdet og akvatinten karakteriserer stemningen med sine valører.

Chrix Dahls motivkrets er landskap, mennesker i omgivelser so uttrykker deres indre stemning. Chrix Dahl hadde interesse og følelse for menneskene uten betingelser og moralisme.

I tillegg inneholder samlingen en fargekoldnålsradering og en akvarellav den ettertraktede maleren og grafiker og elev av Chrix Dahl, Knut Jørgensen(f. i Oslo 1937 - 1991).

 

Ferdinand Finne (f. i Kristiania 1910-1999) bilder viser et snitt av hans utvikling som kunstner de aller siste årene. Finne var en utrettelig søkende kunstner. Han hvilte seg ikke når han oppnådde medgang i sitt virke. Han ville videre på den veien som ble til mens han gikk. Derfor aner vi en mer abstrahert symbolikk ofte i jordfarger i hans bilder fra denne tiden. Utstillingen viser en del enorme akvatinter, bl.a. Hommage à Arne Nordheim inspirert av hans musikk. I disse bildene finner vi den rausheten Finne var spesielt begavet med.

 

Bildene henvender seg til unge og andre nysgjerrige som vil etablere sin egen samling og til disse som ønsker å supplere sin allerede opparbeidede kunstsamling. Prisene på varierer fra kr 600  – 25.000,-m/r.

| Svar

Nyeste kommentarer

05.04 | 07:29

Hei, Mitt navn Er Tony Høibraaten,min mors onkel var Henrik Aasekjær. Jeg har noen bilder av Chrix Dahl som jeg lurer på om det har no særlig verdi.

16.09 | 13:41

Les på hjemmesiden min:
Katalog til jubileumsutstillingen 2006.
Der får du god informasjon

16.09 | 09:42

Nei, han var ikke i gang som 18-åring. Bodde og virket på vestkanten, Smestad.
Har du et bilde av et bilde, så kan jeg si mer.OK? Chr. Dahl i studietid.

16.09 | 09:21

Tenker: kan ha stått Christian Dahl på innsending og at det ved feil ble til Christen i katalog. Mye feil rundt HU i NKL. Har han brukt Chrix tidlig studietid?