Kauffeldtsgården på Gjøvik

GJENNOM DAGENS ØYNE

Det er rundt 20 år siden Iselin Bast sist stilte ut sine arbeider på Gjøvik, og i kommende utstilling i Gjøvik Kunstforening er hun tilbake på ny.

Iselin Bast har siden 1974 vært en markant tegner og maler. Hun har spesialisert seg innen grafikk, akvarell og olje.

I hennes seneste arbeider har hun utvidet formatet betraktelig. Det er med stor glede vi inviterer til åpning lørdag 25. mai kl. 12:00.

Basts arbeider er observasjoner som utgangspunkt for hennes figurative, ofte rolige bilder, gjerne med et underliggende narrativ som først etterhvert brer seg ut i grener av nye, mulige tolkninger.

Basts arbeider er velkjente scener og motiver som vi kan gjenkjenne spesielt på oljestrøkene, fargepaletten og det stille uttrykket i motivene til tross for raske og intense bevegelser over flaten.

I verkene vi kan se på Gjøvik Kunstforening er det en forlengelse av verden slik vi ser og opplever den, samtidig som Bast undersøker detaljene og i disse forsøker å dra oss inn til en større verden utenfor. Billedmotiver som interiører, landskap og mennesker er gjentagende og uuttømmelige motivkilder for Bast.

Iselin Bast erfarer at observasjonene av det hun ser og maler gir seg svar i tingene i seg selv. Kanskje er det en naivitet og en poetisk holdning til det rundt seg, men det er også en krevende og vanskelig øvelse sett gjennom dagens øyne.

I landskapene og byrommene er mennesker fraværende og stedene forlatt, eller de er i påvente av at personer skal tre inn i bildene. Publikum stilles overfor rom og steder som inkluderer dem til å ta del i verkene på et mentalt plan, samtidig som det innehar en estetisk tiltrekning.

Gjennomgående motiver i utstillingen er treet, mer enn bare et tre, er det tillagt noe menneskelig; kraftige stammer med solide røtter og med grener som strekker seg i flere retninger i forsøk på å finne nye veier avhengig av lys, vind og krefter som er ustyrlige for mennesket å ta kontroll over. Trærnes plass mellom alle de andre.

Iselin Bast henter inspirasjon fra blant annet Hammershøi, Schjerfbeck,Vuillard og Corot.

Iselin Bast er utdannet ved Statens Kunst- og håndverksskole i Oslo og L´Ecole des Beaux-Arts i Aix-en-Provence.

Siden 1974 har hun holdt utstillinger i inn- og utland.

| Svar

Nyeste kommentarer

05.04 | 07:29

Hei, Mitt navn Er Tony Høibraaten,min mors onkel var Henrik Aasekjær. Jeg har noen bilder av Chrix Dahl som jeg lurer på om det har no særlig verdi.

16.09 | 13:41

Les på hjemmesiden min:
Katalog til jubileumsutstillingen 2006.
Der får du god informasjon

16.09 | 09:42

Nei, han var ikke i gang som 18-åring. Bodde og virket på vestkanten, Smestad.
Har du et bilde av et bilde, så kan jeg si mer.OK? Chr. Dahl i studietid.

16.09 | 09:21

Tenker: kan ha stått Christian Dahl på innsending og at det ved feil ble til Christen i katalog. Mye feil rundt HU i NKL. Har han brukt Chrix tidlig studietid?